Faszerowane makaronowe rurki.

Cannelloni to obok pizzy i spaghetti jedna z popularnych potraw kuchni włoskiej. Makaronowe rurki, które można nadziewać różnymi farszami, chociaż najbardziej rozpowszechnione to te zapiekane w sosie pomidorowym.
Poniżej przedstawiony został sprawdzony przepis na cannelloni, w tej wersji nadziewane mięsem mielonym i szpinakiem.

CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM.

Składniki:

– 500g mięsa mielonego

– 450g szpinaku mrożonego

– 250 g makaronu cannelloni

– mała puszka koncentratu pomidorowego ( można również wykorzystać pomidory z puszki + pół słoiczka koncentratu)

– 1 cebula

– 6 ząbków czosnku

– 50g masła czosnkowego lub zwykłego

– sól

– pieprz

– papryka czerwona słodka w proszku

– oliwa do smażenia

– pół cytryny.

Sos:

– 1/3 szklanki śmietany

– 1/2 szklanki bulionu z kostki

– 1 łyżka mąki

– 1/2 szklanki mleka

– 1 żółtko

– 200g startego żółtego ulubionego sera.

Wykonanie:

1. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucić zamrożony szpinak, i smażyć, aż się rozmrozi i woda wyparuje z patelni.

2. W międzyczasie mięso przyprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać posiekane 2 ząbki czosnku. Kiedy szpinak jest już gotowy, skropić go sokiem z cytryny i przełożyć do mięsa, mieszać i wstawić do lodówki na około godzinę.

3. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodać koncentrat i resztę posiekanego czosnku.

4. Przygotować sos: w rondlu rozpuścić resztę masła, dodać mąkę i mieszać, by nie było żadnych grudek. Dodać bulion, mleko, żółtko i śmietanę, ciągle mieszając. Wsypać ser (ok 150 g), doprawić solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

5. Sos wymieszać z przygotowana wcześniej cebulą i koncentratem.

6. Surowe rurki cannelloni wypełnić farszem mięsno – szpinakowym, najlepiej robić to dłońmi.

7. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 1/3 sosu i ułożyć na nim rurki. Resztę sosu wylać na wierzch. Posypać resztą sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać ok. 40 minut.