Cannelloni to obok pizzy i spaghetti jedna z popularnych potraw kuchni włoskiej. Makaronowe rurki, które można nadziewać różnymi farszami, chociaż najbardziej rozpowszechnione to te zapiekane w sosie pomidorowym.
Poniżej przedstawiony został sprawdzony przepis na cannelloni, w tej wersji nadziewane mięsem mielonym i szpinakiem.
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM.
Składniki:
– 500g mięsa mielonego
– 450g szpinaku mrożonego
– 250 g makaronu cannelloni
– mała puszka koncentratu pomidorowego ( można również wykorzystać pomidory z puszki + pół słoiczka koncentratu)
– 1 cebula
– 6 ząbków czosnku
– 50g masła czosnkowego lub zwykłego
– sól
– pieprz
– papryka czerwona słodka w proszku
– oliwa do smażenia
– pół cytryny.
Sos:
– 1/3 szklanki śmietany
– 1/2 szklanki bulionu z kostki
– 1 łyżka mąki
– 1/2 szklanki mleka
– 1 żółtko
– 200g startego żółtego ulubionego sera.
Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucić zamrożony szpinak, i smażyć, aż się rozmrozi i woda wyparuje z patelni.
2. W międzyczasie mięso przyprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać posiekane 2 ząbki czosnku. Kiedy szpinak jest już gotowy, skropić go sokiem z cytryny i przełożyć do mięsa, mieszać i wstawić do lodówki na około godzinę.
3. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodać koncentrat i resztę posiekanego czosnku.
4. Przygotować sos: w rondlu rozpuścić resztę masła, dodać mąkę i mieszać, by nie było żadnych grudek. Dodać bulion, mleko, żółtko i śmietanę, ciągle mieszając. Wsypać ser (ok 150 g), doprawić solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
5. Sos wymieszać z przygotowana wcześniej cebulą i koncentratem.
6. Surowe rurki cannelloni wypełnić farszem mięsno – szpinakowym, najlepiej robić to dłońmi.
7. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 1/3 sosu i ułożyć na nim rurki. Resztę sosu wylać na wierzch. Posypać resztą sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać ok. 40 minut.