Jaki jest najlepszy zamiennik cukru

Powszechnie wiadomo, że cukier nie jest zdrowy. Dodawany jest do wielu produktów, nawet tych „niesłodkich”. Jego nadmiar powoduje otyłość, cukrzycę typu II, próchnicę, szybko pojawiające się uczucie głodu, spadek energii, wzrost ciśnienia krwi. A to nie wszystko, nadmierne spożycie cukru powoduje też inne, mniej charakterystyczne zmiany w naszym ciele: trądzik i zmarszczki, bóle stawów, problemy ze snem, problemy trawienne czy tzw. mgła mózgowa . Warto przyjrzeć się swojej diecie i ograniczyć jego spożycie. Z pomocą przychodzą zamienniki cukru.

Erytrol – najlepszy zamiennik cukru

Czasem nazywany erytrytolemtrole, nie jest cukrem a cukrolem. Na opakowaniach produktów spożywczych oznaczany symbolem E968. Jest to dodatek do żywności stąd oznaczenie E, ale wcale nie należy się go bać. Jest to bez wątpienia najlepszy zamiennik cukru, a na pewno jeden z kilku. Najważniejszą jego właściwością jest to, że nie jest wchłaniany w jelicie cienkim. Wydalany jest z kałem w niezmienionej formie, dlatego praktycznie nie ma wartości energetycznej. Wykazuje niewielkie właściwości przeczyszczające w dużych dawkach, ale znacznie mniejsze niż np. ksylitol, który jest znacznie częściej używany w przemyśle spożywczym. Warto wspomnieć też o jego ochronnym wpływie na uzębienie. Chroni zęby przed rozwojem próchnicy. Świetnie nadaje się jako substytut cukru dla diabetyków. Uznawany jest powszechnie za bezpieczny dla zdrowia.

Ksylitol – zdrowa alternatywa dla cukru

Na opakowaniach oznaczany jest symbolem E967, ale nazywany jest również cukrem brzozowym. W przemyśle jest chętnie wykorzystywany nie tylko na właściwości słodzące. Stosuje się go też jako emulgator, stabilizator, substancja zatrzymująca wodę, a nawet jako środek zagęszczający. Wykorzystuje się go do produkcji gum do żucia i past do zębów, ze względu na odświerzający posmak. Stanowi też dodatek do słodyczy i preparatów dla sportowców. Co ciekawe, można znaleźć go czasami nawet w serach niskotłuszczowych. Ksylitol wykazuje działanie przeczyszczające, co również jest jego zaletą, szczególnie dla osób cierpiących na zaparcia.

Taumatyna – najsłodsza substancja świata

Jest nawet 3000 razy bardziej słodka niż sacharoza (cukier stołowy). Odkryta została przypadkiem w roślinie o nazwie katemfe (łac. Thaumatococcus Daniellii). Jednak obecnie wytwarzana jest przez zmodyfikowane genetycznie bakterie. Poza swoją niewiarygodną słodkością wykorzystywana jest w przemyśle do maskowania nieprzyjemnych posmaków innych dodatków do żywności. Jest bezpieczna dla zdrowia. Można wykorzystywać ja w produktach dla diabetyków.
To zaledwie trzy przykłady substancji, które bez wątpienia można wrzucić do szufladki „najlepszy zamiennik cukru”. Tak naprawdę lista takich zamienników jest nieco dłuższa. Niestety wiedzieć należy, że nie każda substancja słodząca jest bezpieczna dla zdrowia. Wyżej wymienione są całkowicie bezpieczne i śmiało możecie zastąpić nimi cukier.