Nasiona chia indeks glikemiczny, właściwości, zastosowanie kulinarne

Nasiona Chia to ostatnio bardzo popularny produkt żywnościowy, który zawiera wiele cennych związków. Okazuje się, że nadaje się też dla diabetyków. Jeśli chcesz poznać więcej właściwości tego produktu, to zapraszamy do lektury niniejszego tekstu.

Nasiona chia – wygląd nasion

Nasiona chia to produkt dość popularny w ostatnim czasie, jednak o ile wiele osób o nim słyszało, tak niewiele go widziało. Nasiona te są malutkie, delikatne, w kształcie nasiona oleste. Produkuje je roślina o nazwie Szałwia hiszpańska. Meksykanie uprawiają je w podobnych ilościach do kukurydzy.

Nasiona chia – właściwości zdrowotne

Produkt ten jest cennym źródeł wielu witamin i składników mineralnych, dlatego jest lubiany przez wszystkie osoby dbające o zdrowie. Przede wszystkim, nasiona chia są źródłem kwasów omega 3, a w szczególności kwasu a-linolenowego. Zawiera też sporo przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Warto wspomnieć, że nasionka te są bogate w żelazo, a więc polecane są osobom zmagającym się z anemią. Zawierają też więcej witaminy B3 w porównaniu do innych nasion i orzechów. Są też całkiem dobrym źródłem wapnia, tiaminy i ryboflawiny. Spożywać je można w celu uzupełnienia niedoborów potasu, fosforu, magnezu, czy cynku. Okazuje się, że nasiona te są bardzo bezpieczne dla zdrowia. Nie wywołują alergii. Nawet kobiety w ciąży, karmiące piersią, a nawet małe dzieci mogą bezpiecznie spożywać ten produkt.

Nasiona chia – zastosowanie kulinarne

Na rynku dostępne są napoje na bazie nasion chia oraz produkty nabiałowe. Można je również samemu dodać do jogurtu czy deseru mlecznego. Można je również śmiało dodać do wypieków, takich jak chleb, bułki ciasta, ciastka czy babeczki. Niektórzy wykorzystują je jako ciekawy dodatek do sałatek.

Nasiona chia indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny to wskaźnik dla diabetyków, czyli osób cierpiących na cukrzycę. Wskaźnik ten pozwala określić czy dany produkt jest bezpieczny do spożycia dla tych osób. Im mniejszy współczynnik tym lepszy i bezpieczniejszy prodykt. Nasiona chia indeks glikemiczny mają na poziomie 3, a więc są całkowicie bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę i mogą być spożywane przez nie w normalnych ilościach.

Jak widzicie, nasiona Chia mają wile zastosowań. Można z ich dodatkiem przyrządzić ciekawe potrawy ale też jeść je w codziennej diecie. Nawet osoby cierpiące na cukrzycę, mogą bezpiecznie sięgać po ten produkt, który bywa określany mianem super food. Liczne właściwości prozdrowotne do dodatkowy atut dla tego produktu. Nie ma się co dziwić, że zdobyły aż taką popularność.