Pieczeń rzymska to mielone mięso połączone z innymi składnikami, które jest formowane na kształt bochenka chleba i zapiekane. Krojona na plastry pieczeń może stanowić główne danie podczas obiadu albo uświetnić większe uroczystości. Jak przygotować taką pieczeń?
Składniki na pieczeń rzymską
Cały sekret pieczeni rzymskiej polega na umiejętnym połączeniu składników, które świetnie się uzupełniają i nawzajem podkreślają swój aromat. Zanim zaczniesz sprawdź, czy masz 700 g łopatki wieprzowej bez kości, jedno jajko, 3 ząbki czosnku, cebulę średniej wielkości, łyżkę musztardy, łyżkę chrzanu, 2 łyżki smalcu, garść siekanego majeranku świeżego albo łyżkę stołową suszonego majeranku oraz sól i pieprz. Przyda się również odrobina tłuszczu do wysmarowania foremki i nieco bułki tartej, aby ją nią posypać. Jeśli szykujesz pieczeń rzymską na Wielkanoc, uroczystość rodzinną albo po porstu chcesz, żeby piękniej się prezentowała, przygotuj również cztery jajka ugotowane na twardo.
Przygotowanie pieczeni rzymskiej
Przygotowanie zacznij od zmielenia mięsa wieprzowego na najmniejszych oczkach w maszynce, a najlepiej powtórz tę czynność dwa razy. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kosteczkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki podsmaż na smalcu aż lekko się przyrumienią. Zmielone mięso, cebulę i czosnek przełóż do dużej miski. Dodaj surowe jajko, chrzan, sól, pieprz i majeranek. Całość dokładnie wymieszaj i zostaw na piętnaście minut aż składniki się przegryzą. Przygotuj standardową foremkę do babek i pieczonych pasztetów, wysmaruj jej brzegi tłuszczem i przyprósz bułką tartą. Dzięki temu pieczeń nie będzie przywierać do brzegów, a jej boki będą miały ładny kolor. Jeśli robisz pieczeń z jajkami, przełóż do formy 1/3 mięsa i poukładaj wzdłuż ugotowane wcześniej jajka. Jeśli z kolei przygotowujesz standardową pieczeń rzymską, od razu przełóż do formy całe mięso. Całą górną powierzchnię posmaruj cienką warstwą musztardy. Jeśli przepadasz za ostrymi smakami, może to być musztarda angielska. Następnie włóż foremką do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 50 minut. Pieczeń smakuje najlepiej, kiedy schłodzi się ją w lodówce.