Popularność orzechów włoskich w różnego rodzaju dietach jest nieprzypadkowa. Wymienienie wszystkich wartości odżywczych orzechów włoskich jest praktycznie niemożliwie. Mają one zbawienny wpływ na bardzo różne narządy i układy, wzbogacają naszą dietę o liczne witaminy i składniki mineralne. Przykłady można mnożyć. Mają zbawienny wpływ na pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Korzystnie wpływają również na pracę układu krążenia. Odpowiedzią na liczne dolegliwości jest właśnie orzech włoski Wartości odżywcze w nich zawarte to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. Są one odpowiedzialne za wysoką kaloryczność orzechów włoskich.
W 100 gramach znajdziemy aż 654 kalorie. To dlatego bardzo chętnie jedzą je sportowcy. Polecane są również osobom pracującym fizycznie. W orzechach tych znajdziemy bogactwo minerałów. Lista jest naprawdę imponująca. Duża zawartość wapnia, magnezu, fosforu i cynku poprawia pracę wielu narządów. Ten ostatni wykorzystywany jest między innymi w kosmetykach, takich jak kremy czy maseczki do twarzy. Na poprawę stanu skóry mogą liczyć osoby z trądzikiem i tłustą cerą.