Wyciśnięte zdrowie

Każdego dnia człowiek powinien spożywać pięć porcji warzyw i owoców, by zapewnić sobie zdrowie na długie lata, jednak nie do każdego posiłku udaje się je wkomponować. Co wówczas zrobić? Warto pokusić się o sok – świeżo wyciskane soki sprawdzą się u osób, które nie przepadają za spożywaniem ich na surowo, pozwolą także w smaczny sposób dostarczyć organizmowi potrzebną ilość witamin i minerałów.

Porcja witamin w każdej szklance

Owoce i warzywa, poza swoim cukrem, są niesamowitym źródłem witamin A, C, E, dostarczają również licznych pierwiastków, bez których organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. To dlatego ich spożywanie jest tak istotne.

Jeżeli w diecie pojawią się jako soki, tak spożywane będą w stanie również zredukować stres, poprawić wydolność pracy umysłowej, zwiększyć poziom energii, poprawić naturalny przebieg procesów przemiany materii. Korzyści płynących z picia świeżych soków z warzyw i owoców jest jeszcze więcej, a każda z nich przekonuje, by wziąć je pod uwagę w swoim jadłospisie i cieszyć się zdrowiem.

Do przygotowania soku najlepiej sprawdzi się sokowirówka. Należy pamiętać o tym, by umieszczane w niej kawałki owoców i warzyw nie były zbyt duże, gdyż może to spowolnić proces i wpłynąć niekorzystnie na działanie całego urządzenia.

Poniżej zaprezentowano przepis na przykładowy sok z buraka, cytryny i selera. Burak dostarcza organizmowi żelazo, karoten oraz witaminy z grupy B, cytryna jest świetnym źródłem witaminy C, zaś seler to skarbnica pierwiastków mineralnych: potasu, sodu, wapnia, magnezu, fosforu. W towarzystwie jabłka zyskuje się również flawonoidy oraz rozpuszczalny błonnik, który pozostawia po sobie uczucie sytości na dłużej.

Składniki:

  • 1 jabłko bez gniazda, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 obrana cytryna
  • 2 selery
  • 1 burak z liśćmi
  • opcjonalnie: 1 garść szpinaku

Przygotowanie

Cytrynę, seler oraz jabłko zmiksować w sokowirówce. Następnie dodać do soku buraka pokrojonego na drobne kawałki oraz odrobinę szpinaku. Aby wzmocnić słodki smak napoju, można dołożyć do niego większą ilość cytryny lub kolejne jabłko.