Większość z nas uwielbia słodkości: słodki smak kojarzy nam się z dzieciństwem, wyzwala endorfiny odpowiedzialne za poczucie szczęścia oraz pozwala na chwilę rozkoszy po ciężkim dniu pracy. Niestety, często sięgamy po wyjątkowo niezdrowe przekąski sklepowe, których częste spożywanie może bardzo negatywnie wpływać nie tylko na naszą wagę, ale również samopoczucie i zdrowie.
Wpływ słodyczy na zdrowie
Sklepowe słodkości często zawierają nie tylko cukier, ale również szkodliwe dodatki, takie jak konserwanty, sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku i aromaty. Duża zawartość cukru wpływa na naszą sylwetkę, sprzyja zwiększaniu wagi oraz może powodować pojawianie się nieatrakcyjnego cellulitu. Chemiczne dodatki mogą wpływać na naszą odporność, prowadzić do powstawania chorób układu naczyniowo-sercowego, a nawet zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów i innych groźnych chorób. Dodatkowo sam cukier jest wyjątkowo uzależniający – jego regularne spożywanie wiąże się z powstawaniem reakcji nerwowej, która zbliżona jest do tej podczas palenia papierosów przez nałogowego palacza. Uzależnienia od cukru nie można również lekceważyć – może być ono bardzo groźne i prowadzić do wyjątkowo ciężkich chorób.
Domowe zamienniki sklepowych słodyczy
W domu przyrządzić możemy pyszne i znacznie zdrowsze przysmaki, które pozbawione będą chemicznych dodatków. Domowe ciasta i ciasteczka z owocami i bakaliami, słodkie koktajle czy desery na bazie kakao, słodkich serków typu mascarpone i orzechów to tylko część słodkości, które z łatwością przyrządzimy dla całej rodziny. Jeśli zastanawiamy się jak samodzielnie zrobić mleko czekoladowe czy w jaki sposób wyprodukować domowe lody na bazie owoców i jogurtu, z pewnością znajdziemy mnóstwo doskonałych przepisów. Zaletą domowych słodyczy jest także możliwość korzystania z mniej kalorycznych półproduktów (np. chudszego rodzaju mleka czy mniej słodkich i kalorycznych owoców) oraz gwarancja najlepszego, zdrowego składu, który będzie w pełni bezpieczny nawet dla dzieci.