Na co działa zielona herbata? Czy warto ją pić?

Coraz popularniejsze stają się inne, poza czarną odmiany herbaty. Zielona wybierana jest prawie tak często, jak czarna i wcale nie smakuje gorzej od niej. Na co działa zielona herbata? Jak ją parzyć? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Czym jest zielona herbata?
Jest to napój, który przygotowuje się jedynie z herbaty chińskiej. W procesie przygotowywania, liście herbaty chińskiej poddaje się minimalnej oksydacji stąd jej delikatny smak. Istnieje wiele odmian zielonej herbat, np.: Hui Ming, Longjing, Bi Luo Chun, Yu Lu, Mao Jian, czy też Chun Mee.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Parzenie zielonej herbaty to rytuał w Azji wschodniej. Aby herbata zielona smakowała odpowiednio i wykazywała przypisywane jej właściwości, należy właściwie ją zaparzyć. Na filiżankę herbaty wystarczy jedna łyżeczka suszu. Temperatura parzenia zależy od rodzaju herbaty. Waha się od 80 do 90 stopni Celsjusza. Najlepiej sprawdzić na opakowaniu, jaką temperaturę zaleca producent. Czas parzenia też jest bardzo ważny. Powinien mieścić się w przedziale od 2 do 3 minut. Istnieje jedna zasada, która mówi, że im lepszej jakości listki, tym czas parzenia – krótszy. Użycie zbyt gorącej wody albo wykonanie procesu dłużej niż wskazany czas, spowoduje, że herbata stanie się gorzka. Co ciekawe, liście wysokiej jakości można parzyć dwu, a czasem nawet trzykrotnie. W chińskim rytuale pierwsze parzenie wykonuje się w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Napar ten wylewa się i dopiero drugie parzenie (w 60-65 stopniach) nadaje się do picia. Ma to za zadanie obudzić liście, co rzekomo ma zwiększyć smak i aromat herbaty.

Na co działa zielona herbata?

Herbata zielona ma wiele cennych właściwości, o których niewiele osób wie. Do najbardziej znanych zalet tej herbaty jest jej wpływ na regulację ciśnienia przy nadciśnieniu. Obniża ona ciśnienie, tym samym zmniejsza ryzyko zawału, udaru, a nawet choroby wieńcowej. Jej działanie polega na zapobieganiu tworzeniu się skrzepów, to z kolei powoduje, że nie tworzą się złogi w naczyniach krwionośnych. Przez to działanie, zmniejsza też ryzyko zapadnięcia na miażdżycę oraz chorobę wieńcową. Ma dobroczynny wpływ na procesy metaboliczne zachodzące w wątrobie. Poza tym zielna herbata działa również na wygląd naszej skóry. Przeciwdziała powstawaniu cellulitu. Walczy z trądzikiem i spowalnia procesy starzenia. Ta ostatnia właściwość ma związek z obecnością przeciwutleniaczy w naparze. Związki te walczą z wolnymi rodnikami, spowalniają procesy starzenia i wspomagają profilaktykę antynowotworową. Co więcej, herbata ta wpływa korzystnie na nasz umysł. Jej działanie w tym zakresie jest dwojakie. Z jednej strony pobudza pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega demencji. Z drugiej strony relaksuje, odpręża i przegania stany depresyjne. Zielona herbata wspomaga też odchudzanie i pomaga na paradontozę i choroby dziąseł.
Zielona herbata ma wiele cennych właściwości, co czyni ją chętnie wybieranym napojem przez wiele osób. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, możesz wypróbować zielonej herbaty w mieszankach z innymi rodzajami naparów.