Magnez to bardzo ważny składnik mineralny, który dostarczamy każdego dnia w naszej diecie. Zdarza się też tak, i to bardzo często, że występują jego niedobory. Jak więc suplementować magnez, z czym nie łączyć, a co wolno? Zapraszamy do lektury.
Działanie magnezu
Magnez jest bardzo ważny w naszym organizmie. Po pierwsze dlatego, że stabilizuje działanie układu nerwowego i poprawia też pracę szarych komórek. Bierze też udział w metabolizmie białek, tłuszczy i węglowodanów, a w efekcie tego uczestniczy w transporcie energii do komórek ciała. Ma również działanie kojące i uspokajające. Jego pozytywny wpływ widać w funkcjonowaniu pamięci i koncentracji. Wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego. Przeciwdziała powstawaniu skrzepów i arytmii. Magnez uczestniczy w budowie kości i zębów. Poprawia trawienie, reguluje pracę tarczycy i zapobiega powstawaniu astmy. Mało? To nie wszystko. Chroni też organizm przed pierwiastkami toksycznymi, pomaga w leczeniu kontuzji i przewlekłego zmęczenia oraz łagodzi dolegliwości zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Objawy niedoboru magnezu
Oczywiście, zaburzenia w pracy powyższych układów i szlaków biochemicznych to jednoznaczny sygnał o niedoborze magnezu. Jednak nasz organizm już przy niewielkim spadku magnezu w organizmie, sygnalizuje o jego niedoborze. Do najważniejszych objawów niedobory tego ważnego pierwiastka zaliczyć można rozdrażnienie, ogólne zmęczenie i kołatanie serca. Co więcej, nasz organizm wyśle nam też inne sygnały, takie jak: nerwowość, bezsenność, skurcze mięśni, czy drganie powiek.
Jak widzicie, za działanie wielu układów i szlaków biochemicznych odpowiada właśnie magnez z czym go nie łączyć, aby nie ograniczać jego wchłaniania?
Magnez z czym nie łączyć?
Przede wszystkim pamiętaj, aby magnezu nie łączyć z kawą, herbatą i napojami typu cola. Kofeina ogranicza jego wchłanianie i przyspiesza wydalanie. Unikaj też łączenia go z pieczywem razowym, czy otrębami. Zawarty w nich kwas fitynowy, ogranicza wchłanianie magnezu nawet o połowę. Unikaj więc tych produktów w czasie (godzina przed i po) przyjmowania suplementów czy spożywania żywności bogatej w magnez.
Nie przesadzaj również z błonnikiem. Jego nadmiar ogranicza wchłanianie nie tylko magnezu, ale też wszystkich witamin i mikroelementów.
Magnez – z czym można go łączyć?
Aby jeszcze mocniej wspomóc proces wchłaniania magnezu, można przyjmować go w połączeniu z niektórymi substancjami.
Powszechnie wiadomo, że witamina B6 poprawia wchłanianie magnezu. Jest ona dodawana do suplementów zawierających magnez i zalecana przez lekarzy przy wystąpieniu niedoboru. Jednak nie tylko ona poprawia uzupełnianie braków. Bardzo pomocny okazuje się też potas i białko.
Źródła magnezu
Wiemy już, z czym łączyć magnez z czym nie łączyć. Znamy też objawy niedoboru tego pierwiastka oraz wiemy, na co działa w organizmie. W jakich produktach żywnościowych można go znaleźć?
Doskonałym źródłem magnezu są: czarna czekolada, orzechy, owoce morza, kakao i rośliny strączkowe. Spore jego ilości znajdziemy też w: żółtym serze, rybach, szpinaku i bananach.
Jeśli zauważysz u siebie objawy niedoboru magnezu, skontaktuj się z lekarzem. Prawdopodobnie zleci on badania i zaleci jego suplementację. Odpowiednio dobrana dieta pomoże ci przyspieszyć proces uzupełniania braków.