Najdroższe ziemniaki na świecie – co w nich niezwykłego?

Ziemniaki w Polsce nie są jakimś niezwykłym widokiem. Chyba nikt nie wyobraża sobie tradycyjnego niedzielnego obiadu czyli schabowego i porcji ziemniaków.
Także na świecie ziemniaki nie są niesamowitym warzywem. W końcu w obecnych czasach McDonald i frytki są już wszędzie.
Jednak jest na świecie odmiana ziemniaków, która by nigdy na frytki czy niedzielny stół przeciętnej polskiej rodziny raczej nie trafi. Najdroższe ziemniaki na świecie.
Ile mogą kosztować najdroższe ziemniaki na świecie? Koło 100 złoty za kilogram? 200 złotych? Otóż nie. Ziemniaki La Bonnotte, najdroższe ziemniaki na świecie, kosztują około 2400 złotych za kilogram. Dlaczego osiągają tak wysoką cenę?

Jedyne w swoim rodzaju

Na cenę ziemniaków ma wpływ kilka czynników. Po pierwsze rosną tylko w jednym miejscu na świecie. Na francuskie wysepce Noirmoutier. Z tego względu wynika kilka kolejnych czynników determinujących ich cenę. Między innymi plony. Uzyskuje się od 20 do 100 ton ziemniaków rocznie. Mają również specyficzny smak.

Ze względu na środowisko jak i możliwości uprawy ziemniaki mają słonawy smak z posmakiem cytrynowym. Wynika to z dużej ilości alg i wodorostów w glebie a także nawożenia Głównym nawozem podczas uprawy są bowiem algami morskimi, które morze wyrzuca na piaszczyste brzegi wyspy. Dodatkowo podlewane są wodą morską.

Każdy ziemniak wykopywany jest ręcznie. Mają bowiem delikatne bulwy oraz ogólnie kruchą strukturę. Użycie maszyn rolnych mogłoby je poranić powodując utratę całego zbioru.

Niezwykle ważny jest w ich przypadku kalendarz, oraz czas. Ziemniaki La Bonnotte są odmianą wczesną. Sadzi się je lutym, by już na początku maja wychodzić w pole i ręcznie wykopywać młode bulwy. Im młodszy ziemniak tym lepszy smak i więcej walorów odżywczych. Właśnie dlatego pierwsze zebrane okazy osiągają tak wysokie ceny.

Odbiór na świecie

Mimo swojej ogromnej ceny po ziemniaki z małej francuskiej wysepki ustawiają się kolejki. Każda ważna restauracja i każdy słynny kucharz mają bowiem nadzieję na dostanie choćby kilograma tych niezwykłych warzyw. Mimo tego największą popularnością cieszą się we Francji oraz Holandii. Tam bowiem dostają się na stoły w pierwszej kolejności. Oczywiście na stoły niezwykle ekskluzywnych restauracji.