Jak się dobrze odżywiać?

Świadomość społeczeństwa na temat zdrowego stylu życia rośnie. Dowodzą to liczne badania, ale też to, co konsumenci wybierają w sklepach. Z drugiej strony rynek spożywczy jest bardzo niejasny. Wiele produktów uważanych powszechnie za zdrowe, wcale takie nie są. Wciąż powszechne są też nieaktualne zalecenia żywieniowe. Jak dobrze się odżywiać?

Ile razy dziennie jeść?

Dieta zdrowej osoby dorosłej powinna opierać się na 5 posiłkach. Trzy z nich są to posiłki główne: śniadanie, obiad i kolacja. Dwa pozostałe to posiłki dodatkowe. Pierwsza grupa posiłków powinna być bardziej obfita w kalorie od drugiej. Te główne posiłki powinny być też bogate w składniki odżywcze (węglowodany, tłuszcze i białko) oraz mineralne i witaminy.

Czy żeby się dobrze odżywiać, konieczna jest rezygnacja ze słodyczy?

I tak, i nie. Z całą pewnością należy tę przyjemność mocno ograniczyć. Lepszym rozwiązaniem jest wybór owoców, orzechów czy zdrowych słodyczy, dostępnych w sklepach (również internetowych) ze zdrową żywnością.

Woda to podstawa

Minimalna ilość wody, jaką powinniśmy wypijać każdego dnia to 2L. Jednak, aby dokładnie określić nasze zapotrzebowanie na wodę, należy pomnożyć masę ciała (w kilogramach) przez 40.

Warzywa i owoce na każdym talerzu

Zadając sobie pytanie: „jak się dobrze odżywiać?” należy przypomnieć sobie hasło (w reklamie soku pewnej marki) o 5 porcjach warzyw i owoców każdego dnia. Jest w tym haśle sporo racji, dlatego pamiętaj, aby dodawać owoce i warzywa do każdego posiłku. Może to być pomidor na kanapce, szklanka soku czy garść winogron zjedzony na deser.

Kolorowo znaczy zdrowo

Warto stosować się do tej zasady komponując swoje posiłki. Pamiętaj, aby każdy posiłek był kolorowy. Ma to znaczenie, nie tylko w atrakcyjnym wyglądzie potrawy, ale też w tym, aby dostarczyć do naszego ciała jak największy wachlarz witamin i minerałów.

Mniej znaczy lepiej

Chyba nikomu nie trzeba przypominać o tym, że ograniczenie cukru i soli w diecie to dobra droga do zdrowia. Nadmiar cukru w codziennym jadłospisie może powodować otyłość, cukrzycę typu II, zaburzenia metabolizmu. Z kolei nadmiar soli powoduje nadciśnienie. Dopuszczalna dzienna porcja soli to zaledwie 5g. Pod uwagę należy brać nie tylko tą sól, którą sami dodajemy, ale też tą ukrytą w produktach gotowych.

Jak się dobrze odżywiać w pracy?

Posiłki należy spożywać regularnie. To ustabilizuje poziom cukru we krwi i zmniejszy uczucie łaknienia między posiłkami. Dlatego tak ważne jest, aby nie rezygnować z posiłku w pracy. Niektóre zakłady oferują posiłki pracownikom. Jeśli masz wybór, wybieraj zawsze posiłki, które zawierają warzywa. Ponadto staraj się wybierać kasze zamiast ziemniaków czy makaronów. Sięgaj po chude mięso zamiast tłustego, a najlepiej wybieraj ryby. Jeśli nie jesteś pewny jakości posiłków w stołówce lub gdy w twoim miejscu pracy nie ma żywienia zbiorowego, przygotuj posiłek sam, nie zamawiaj fast foodów.

Ruch to zdrowie

Najnowsze piramidy żywienia zaczynają się od poziomu „aktywność fizyczna”. Zachowanie sprawności fizycznej to nie tylko względy estetyczne, ale również poprawa parametrów zdrowotnych.